Dignity och Pride

Dignity och Pride

Prides historik

På 1970-talet skapades Prideflaggan som en ”vi-flagga” för HBTQ-personer, att samlas och skapa identitet kring. Flaggan står för stolthet och mångfald bland HBTQ-personer, respekt och tolerans mellan människor(Wikipedia, RFSL mfl). Även för den som inte skulle stå bakom alla åsikter i priderörelsen måste initiativet att skapa en egen gruppsymbol ses som bra och sympatiskt. Och ändamålet är viktigt.

Förvrängning

Dock är snedvridningen av flaggans budskap monumental inom politiska partier, myndigheter och organisationer. Alla slags metaetiska begrepp används för att förklara och försvara vad flaggan symboliserar och innebörden förvrängs dramatiskt. Organisationer stoppar in allt som de själva gillar och säger att flaggan står för detta.

Allas lika värde, Mänskliga rättigheter, Rätten att vara sig själv, Fred, Frihet, Demokrati, själva Kärleken, Rätten att älska vem man vill, och t.o.m. Religionsfrihet är bara ett axplock av det som hävdas att Prideflaggan symboliserar. Vad kan vi vänta oss nästa år: Pride står för Djurens rättigheter, eller att den symboliserar Klimatkamp? Allt är tänkbart i det offentligas idévärld. I grund och botten är det bara något helt annat än Prideflaggans innebörd och ambitioner.

Vad är syftet?

Samtidigt är det uppenbart att dessa metaetiska värdeord används för att flytta fram gränserna för just HBTQ-personer i samhället. Då infinner sig förstås frågan om vad som menas egentligen?

  1. Att HBTQ-personer är människor som räknas MER och att lyfta fram just dem då blir att lyfta ALLAS lika värde? HBTQ-personer är helt enkelt extra mycket lika värda?
  2. Att det offentliga verkligen vill förändra Prideflaggans innebörd så att den står för alla slags fina värden och inte längre skall vara HBTQ-gruppernas särskilda egna symbol?
  3. Att de metaetiska värdeorden egentligen mest är retorisk taktik för att kunna flytta fram HBTQ-personers position i samhället? Genom att använda värdeord som ingen säger emot så kan HBTQ-personers agenda flyttas fram med mindre motstånd?

Det mesta tyder på att det är punkt 3 som bäst förklarar organisationssveriges språkbruk och vägval. Stolt vajar prideflaggorna runt om i landet under höga, fina paroller men i bakgrunden är det alltid HBTQ-personers rättigheter som avses. Det finns inga andra utsatta grupper eller minoriteter som det hänvisas till när flaggan ges konkret innehåll i handling.

Inte för alla

Många har svårt att bekänna sig till Prideflaggan, även om de självklart vill stå för allas lika värde och rättigheter. Det finns minst tre vanliga skäl till detta:

  1. Under Prides flagga saluförs en mängd diskutabla företeelser. Våldssex med hälsan som insats, legalisering av olagliga sexuella handlingar och en massa varianter på otrohet för att nämna några av de vanligaste.
  2. Med HBTQ får man ju på köpet en egen ideologi eftersom Q står för Queer, och främst är ideologi, livsval och ingen läggning. Queerideologin är en anarkistisk och ifrågasättande ideologi som inte alla förknippar med hållbara värden som bygger upp ett samhälle.
  3. Pride har haft en uppfattad politisk slagsida åt vänster, vilket bland annat medfört att inte alla på som velat medverka under prideflaggan fått tillåtelse till detta.

Behov

I denna ganska röriga begreppsvärld sägs prideflaggan stå för alla fina värden som kan tänkas samtidigt som den sägs stå specifikt för HBTQ. Då finns det ett uppenbart behov att kunna samlas kring en friare symbol som lyfter Allas lika värde, värdighet och Mänskliga rättigheter utan att få en ryggsäck av ideologisk eller politisk kantring. En befriad symbol som står för det värde och den värdighet som är universell men som inte samtidigt smittar deltagaren med gråzoner och upplevd destruktivitet.  

Dignityflaggan

Dignity-flaggan står unikt och endast för Alla människors lika värde, värdighet och mänskliga rättigheter. För att definiera flaggans begrepp används en så neutral grund som möjligt, nämligen FN:s deklaration om mänskliga rättigheter från 1948. Flaggan tillhör inte FN på något sätt men det är nog den mest opartiska definition och grund för begreppen som kan erhållas, och som samtidigt skapar en kraftfull plattform för ställningstaganden i olika människovärdes- och rättighetsfrågor.

Dignityflaggan samlar upp och förmedlar grundläggande värden och mänskliga förutsättningar som andlighet, kärlek, planeten vi bor på, juridiska rättigheter, helighet och sökandet efter något större. Dignity & Rights vill inte bara lyfta människans Värde och Rättigheter utan också hennes Värdighet. Det finns så mycket idag av det som proklameras och förmedlas som saknar mänsklig värdighet. Därför är Dignityflaggan en befriande symbol som kan användas på alla slags områden och för alla slags grupper där människans värde och värdighet behöver hävdas. Utan att flaggan har särskild slagsida, tvingande betydelse eller koppling till sexuell läggning, religion, ideologi, politisk hemvist eller organisation. Människans lika värde, värdighet och mänskliga rättigheter i koncentrat helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...